Hírek

Elérhetőségek

TOP-4.2.1-16-BA1-2017-00003

A projekt azonosító száma: TOP-4.2.1-16-BA1-2017-00003

Támogatás összege (Ft):12 348 923

A projekt összköltsége (Ft): 12 752 127

A projekt befejezési dátuma: 2018.10.31

A település elöregedése és a lakosságszám fogyatkozása olyan probléma, amelyet kezelni csak a gazdaság erősítésével (munkahelyek teremtésével) és a közszolgáltatások színvonalának növelésével lehet. A helyi önkormányzatnak elsődleges feladata olyan élettér kialakítása, amely a lakosság alapvető igényeit helyben elégíti ki. Ebben kiemelkedő szerep hárul a szociális alapszolgáltatások fejlesztésére.  A gazdaság hatékonyságát alapvetően befolyásolja a humán tényező testi-lelki egészsége és a szociális biztonság. A szociális körülmények nemcsak nehezítik, de bizonyos esetekben ellehetetlenítik a munkavállalást, ugyanakkor növelik a szociális, egészségügyi központi kiadásokat.

A projektjavaslat célja az intézmény működési területén élő, szociális helyzetük, egészségügyi, mentálhigiénés állapotuk miatt rászorult emberek megfelelő színvonalú ellátása, a családok kiegyensúlyozottabb életvitele, a konfliktusos élethelyzetek feloldása, a hátrányok mérséklése, a gyermek testi, lelki egészségének családban történő nevelésének elősegítése érdekében.

A projektjavaslat célja a pályázattal összhangban a már meglévő szociális alapszolgáltatások minőségi fejlesztése, a településen elérhető, megfizethető, fenntartható és magas színvonalú szociális alapszolgáltatás részére, biztosítani a szolgáltatásnyújtás megfelelő feltételeit. Ezzel összefüggésben az önkormányzat által helyi szinten biztosított a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése. A foglalkoztatottsági szint növelése azáltal, hogy a már meglévő nappali ellátás, szociális étkeztetés biztosításával a hozzátartozókat ápoló családtagok visszatérhetnek a munka világába. Ennek köszönhetően javulhat a családok anyagi helyzete, mérséklődnek a területi különbségek, javul a társadalmi összetartozás. A bemutatott célokat tekintve a fejlesztés teljes mértékben illeszkedik a Felhívás és a TOP által kitűzött célokhoz. A projekt során törekszünk a mozgásukban korlátozott személyek közlekedési esélyegyenlőségének megvalósítására, annak érdekében, hogy a mozgássérült idősek számára minél egyszerűbb és könnyebb legyen a közlekedés.

A projekt a szociális étkeztetés és a nappali ellátást, mint alapszolgáltatásokat érinti. Eszközbeszerzés keretén belül a nappali ellátáshoz kapcsolódóan bútorok, műszaki cikkek, berendezések beszerzésére, az azt kiszolgáló tálalókonyha eszközbeszerzésére és járműbeszerzésre kerül sor. Járműbeszerzés során egy darab 9 személyes kisbusz kerül beszerzésre a pályázati felhívás által megengedett elszámolható, alapfelszereltségen túli tételekkel úgy, mint egy garnitúra téligumi, légkondicionáló berendezés, vonóhorog, üzembe helyezés költsége, illetve a gépjármű mozgáskorlátozott személyek részére történő akadálymentesítése, mely révén a szolgáltatás alkalmassá válik a mozgásukban korlátozott, kerekesszéket használó személyek szállítására is. Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek közül a projekt esetében csak a nyilvánosság biztosítása releváns, mely a projekt részeként betervezésre került.

A projekt eredményeként a fejlesztéssel érintett szociális alapszolgáltatások hozzáférhetősége, minőségi feltételei javulnak. Új férőhely/kapacitás létrehozása nem történik a projekt keretében.